knop-terug-onderwerpen
 

Depressie

Leerprestaties

Depressieve kinderen hebben te kampen met stemmingswisselingen. Daarnaast zijn zij vaak priikkelbaar en angstig met weinig lust tot activiteit. De meeste depressieve kinderen hebben vage lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn en zich niet lekker voelen.

De depressieve tiener heeft geen zin in school. Het contact met medeklasgenoten en leeftijdsgenoten verloopt moeizaam. De tiener vindt zichzelf daar te waardeloos voor of denkt over hele andere onderwerpen na, zoals 'de onzekere toekomst'. Het gevolg is dat hij/zij óf zich terugtrekt óf stoer gaat doen óf agressief wordt.

Het hoeft geen betoog dat een depressie van grote invloed is op het persoonlijke psychische en sociale welbevinden én dus op de leerprestaties.

Behandelen

Hierom is het zaak zo vroeg mogelijk professionele hulp in te schakelen. Er zijn tegenwoordig immers, naast eventuele medicatie, effectieve gedragstherapieën die het kind helpen met zijn/haar depressie om te gaan. Zo wordt ingezet op een zo optimaal mogelijk functioneren op school en een zo groot mogelijk leerresultaat voor iedereen.

Meer info

Wilt u meer informatie over depressie? Maak hier dan uw keuze en u komt bij uw persoonlijke pagina:
 

OnderwijsXtra Onderwerpen Scholieren

OnderwijsXtra Onderwerpen Ouders

OnderwijsXtra Onderwerpen School

 

Tip: Adressenwijzer hulpverleners depressie

OnderwijsXtra op Social media

© 2011 - OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer