Hooggevoeligheid (HSP)

Kenmerken

Kinderen met hooggevoeligheid hebben een scherp afgesteld zenuwstelsel, waardoor zij de wereld om zich heen zeer intens ervaren. Hooggevoelige kinderen voelen zich vaak verantwoordelijk voor wat er om hen heen gebeurt of in de klas. Door alle prikkels raken zij snel moe, piekeren, krijgen buikpijn of slapen slecht. 

Leerprestaties

Hooggevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om indrukken en leerstof te verwerken. Zij dagdromen in de klas en hebben moeite met huiswerk plannen en aanbrengen van structuur in het leren. Onder druk presteren (toetsen) vinden zij moeilijk. Tel daarbij op dat zij plichtsgetrouw en perfectionistisch zijn. Faalangst is dan ook geen vreemd verschijnsel voor hen.

Het hoeft geen betoog dat hooggevoeligheid van grote invloed is op het psychische en sociale welbevinden en dus op de leerprestaties.

Behandelen

Hierom is het zaak zo vroeg mogelijk professionele hulp in te schakelen. Er zijn tegenwoordig immers effectieve trainingen die het kind helpen met zijn/haar hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt ingezet op een zo optimaal mogelijk functioneren op school met een zo groot mogelijk leerresultaat.

Meer info

Wilt u meer informatie over hooggevoeligheid? Maak hier dan uw keuze en u komt bij uw persoonlijke pagina:
 

OnderwijsXtra Onderwerpen Scholier

OnderwijsXtra Onderwerpen Student

OnderwijsXtra Onderwerpen Ouders

OnderwijsXtra Onderwerpen School

 

Tip: Adressenwijzer hulpverleners Hooggevoeligheid
 

OnderwijsXtra op Social media

© 2011 - OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer