Mondige ouders

Leraren Nieuws & Columns OnderwijsXtraHet stond weer in de krant: leraren hebben moeite met 'mondige ouders'. Wat zijn dat, mondige ouders? Ouders die het beter denken te weten? Ouders die zelf voor de klas staan en verstand van zaken denken te hebben? Ouders die zelf ook ooit op school zaten en zich herinneren...? Ouders die opkomen voor hun kind?

Leeuwin

Ik ben zo’n mondige ouder. Ik ben zelf regelmatig als een leeuwin opgekomen voor de belangen van mijn kinderen. En ik begreep oprecht niet waarom de juf of meester het niet zo zag als ik. Leerkrachten onder elkaar, toch? Maar als moeder heb je geen autoriteit als leerkracht. Dan zie je het blijkbaar verkeerd. Door de jaren heen bleek echter dat ik het vaak bij het rechte eind had. 

Nachtmerries

Maar ook ouders die er niet voor geleerd hebben kunnen gelijk hebben. Ik weet nog de moeder van Chris, wier man pas was overleden. Chris zat bij mij in de klas en had last van nachtmerries. Pas als hij bij zijn moeder in bed kroop, sliep hij rustig. Dus had  moeder besloten dat Chris iedere nacht gewoon bij haar in bed sliep. Zodat hij geen nachtmerries had en zij niet haar bed uit hoefde in het midden van de nacht.

Juf weet beter? 

Ik, als juf, sprak moeder daar op aan tijdens de eerste de beste gelegenheid. Dat dat echt niet kon voor een jongen van bijna 11. Dat hij toch echt moest leren alleen te slapen. Dat de puberteit eraan kwam en dat je dan niet meer bij je moeder in bed slaapt. Ik vertelde moeder waarom het snel afgelopen moest zijn. Moeder zei: “Ach juf, het komt vanzelf goed. Maak je toch niet druk. De tijd heelt alle wonden. Voorlopig slaapt Chris bij mij en dat is dat.” En ik, arme startende juf, had bijna zelf nachtmerries omdat moeder niet wilde luisteren.

Het gelijk van de moeder

En weet je… deze moeder had gelijk. Daar kwam ik achter toen ik zelf kinderen had. Met nachtmerries en slapeloze nachten en lekker bij je in bed kruipen. Want natuurlijk heeft Chris niet jarenlang bij zijn moeder geslapen. Er komt echt een moment dat je dat als 11-jarige niet meer wilt. Maar als je zelf geen moeder bent, heb je geen idee. Dan ben je misschien, net zoals ik, een juf met  opgeheven vingertje die ouders terecht wijst die een andere mening hebben... Ik denk in ieder geval nog vaak aan de moeder van Chris wanneer ik ouders spreek.
 
 
Judith Porcelijn Onderwijscolumns - OnderwijsXtra OnderwijsZorg NL
 
 
Ook tips, nieuwsbrief & blog ontvangen?
Meld u dan aan bij www.sterkeschool.nl en ontvang
het gratis handboek voor starters!
 

 

Lees ook de andere columns van Judith:

 

Meer informatie over de thema's in deze blog:

 

  Mentoraat & Oudergesprekken

  Starten in het onderwijs
  Ouderbetrokkenheid 
 

©  OnderwijsXtra

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer