Verkeersles en de vader van Rick

OnderwijXtra Nieuws&Columns - VerkeerslesDe Amerikaanse slee...

De vader van Rick had een hele grote Amerikaanse auto. Knalgeel met zwarte race-strepen langs de zijkanten. Rick werd iedere ochtend met deze slee naar school gebracht. Vaderlief reed gewoon over het fietspad, het hek door en het schoolplein op. Vader zag er ook heel stoer uit, vonden alle kinderen. Tatoeages (die waren toen nog geen trend), brede schouders, lang blond haar en een snor. Rick wilde dat later ook allemaal. Zijn haar was best al lang. Dus de andere jongens in de klas vonden Rick ook best al stoer.

Geen schijterd..

Op een dag kwam de directeur van de school naar me toe. Of ik de vader van Rick er op aan wilde spreken dat het fietspad en het plein niet voor auto’s waren en dat Rick vlakbij woonde en dus best lopend naar school kon komen. Ik zei meteen ja, maar eerlijk gezegd? Ik durfde gewoon niet. Ik dacht na over de beste tactiek. Hoe kon ik de boel geregeld krijgen zonder die vader te hoeven spreken? Moeilijk, moeilijk. Ik durfde ook niet mijn andere collega’s te vragen. Ik was maar invaller en wilde niet als een schijterd overkomen….

Verkeersles doet wonderen

Maar de oplossing werd me in de schoot geworpen. Verkeersles. Een les over het fietspad. Ha! Ik nam de hele klas mee naar buiten en besprak met hen de regels van de stoep, de weg en tot slot: het fietspad! Dat je daar natuurlijk niet op mag lopen, of autorijden! Alleen maar fietsen! De hele klas knikte braaf. Ook Rick. Dus ik lachte hem vriendelijk toe.

Thuisonderwijs

Vervolgens liepen we naar het plein, waar ik de regels nog eens herhaalde. Op het plein mag je natuurlijk alleen maar lopen! Ja, dat wisten ze allemaal, net als Rick. “Juf, een plein is eigenlijk gewoon een stoep.” Ik knikte enthousiast. Terug in de klas stelde ik voor dat ze allemaal de vandaag geleerde regels thuis zouden bespreken. Oja, dat wilden ze wel. Thuis vertellen wat ze hadden geleerd! Om het ze te helpen onthouden kregen ze allemaal een sticker met een verkeersbord op hun voorhoofd. Rick de sticker met…. Jazeker: het verbodsbord voor auto’s.

Schijt aan...

De volgende ochtend stond ik verwachtingsvol op het plein. In de verte zag ik de gele slee aan komen. Hop de stoep op. Helaas. Missie mislukt. Of toch? De auto stopte. Voor het hek! Rick stapte uit en liep zelf het hek door, het plein op. Hij zag me zwaaide naar me. “Hoi juf!” Ik zwaaide terug. Rick kwam naar me toe. “Ik heb tegen mijn vader gezegd dat ie niet meer het plein op mag, omdat er dan ongelukken kunnen gebeuren. Dat vond ie wel goed.” Ik knik vriendelijk. “Eigenlijk mag je vader ook niet op het fietspad, he?” “Nee juf, dat heb ik ook gezegd, maar daar heeft ie schijt aan.” Ik zucht. “Jammer he, juf”. Ik knik. Heel jammer ja….

 OnderwijsXtra Nieuws&Columns - Judith Porcelijn

 
   Stuur uw reactie naar:      judith.porcelijn@gmail.com
 
   Ook Tips, Nieuwsbrief & Blog ontvangen?
 
   Meld u dan aan bij www. sterkeschool.nl en ontvang
   het gratis handboek voor starters!
 
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer