Scholen doe mee met de Nationale Kinderzwerboekdag!

7 Oktober 2015 is de Nationale Kinderzwerfboekdag. Doe mee met uw school aan deze dag!
 

Nationale Kinder zwrfboekdag - OnderwijsXtra10 % Schoolverlaters leest onvoldoende

Lezen is cruciaal voor talentontwikkeling. Leesachterstand betekent vrijwel zeker minder kansen op een succesvolle toekomst. Onacceptabel, vindt Kinderzwerfboek. Zeker omdat er middelen zijn om er wat aan te doen.
Ondanks vele goede initiatieven en de tomeloze inzet van leerkrachten raken in Nederland nog steeds kinderen op de basisschool achterop. Ruim 10 procent van de schoolverlaters kan onvoldoende lezen. Dat komt vooral doordat de kinderen onvoldoende leesvoer hebben. Het huishouden heeft geen geld voor boeken. Of lezen wordt in de sociale omgeving te weinig gestimuleerd.

Met boeken langer naar school

Het is ook aangetoond dat als er thuis boeken zijn, kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan dan leeftijdgenoten uit gezinnen zonder boeken. Het maakt daarbij niet uit of ouders wel of niet hebben doorgeleerd, welke beroep ze hebben of wat het inkomen is. Boeken stimuleren tot doorleren. Boeken inspireren kinderen om te lezen en zij ontwikkelen daarmee, ongemerkt en op een leuke manier, hun individueel talent.

Concept Kinderzwerfboek

Met elkaar helpen we alle kinderen in Nederland om boeken te lezen en zich zo beter te ontwikkelen. Zwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind naar kind met een zwerfboeksticker op de kaft. Zwerfboeken kun je vinden op school, in wachtkamers, hotels, kinderboerderijen of in een van de vele kinderzwerfboek-stations*. Kinderen mogen de zwerfboeken gratis meenemen om te lezen. Is het boek uit, dan laten ze het boek weer zwerven.

Wat is een KZB-station?

In heel Nederland worden KZB-stations opgericht, dit zijn plekken waar je een kinderzwerfboek kunt halen en brengen en waar zwerfboekstickers zijn. Je herkent het aan de KZB-station poster. Een overzicht van alle KZB-stations vind je op de website van Kinderzwerfboek..

Kinderzwerfboekdag & Kinderboekenweek

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij het leren lezen. Kinderzwerfboek wil scholen helpen om lezen voor alle kinderen leuk te maken. Wij roepen alle scholen in Nederland daarom op mee te doen aan de Nationale Kinderzwerfboekdag 2015. Dit is de start van de Kinderboekenweek. Doel van deze dag is om zo veel mogelijk kinderboeken te laten zwerven in ons land en zo veel mogelijk kinderen blij te maken met een boek.

OnderwijsXtra Nieuws&Columns- Nationale Kinderzwerfboekdag 7 oktober 2015Hoe werkt het?

Kinderen nemen op 7 oktober een gelezen kinderboek mee naar school. Klassikaal plakt iedereen een zwerfsticker op het boek.

De school kan een Kinderzwerfboek-station* openen. Een deel van de zwerfboeken kunnen hierin worden geplaatst. Het zwerfboekstation is daarmee officieel in gebruik genomen.

Kinderen verdelen de (overige) boeken onder elkaar en verspreiden ze tijdens de pauze of direct na school in hun omgeving.

Doet uw school mee?

Meld je dan aan en ontvang van ons:
• De benodigde zwerfstickers en flyers
• De concepttekst voor een nieuwsbrief-item
• Een stappenplan voor deze actie

Open uw als school een Kinderzwerfboek-station en u ontvangt van ons:
• Zwerfstickers, flyers en een Kinderzwerfboek-stationposter

Help ook andere kinderen; help ook mee van de Kinderzwerfboekdag 2015 een succes te maken!

Voor vragen en aanmelding stuur een mail naar  info@Kinderzwerfboek.nl  met de naam, het adres en het aantal leerlingen van de basisschool.

© OnderwijsXtra

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer