Hoog scorende school investeert in leraren

OnderwijsXtra - Hoog scorende school investeert in leraren

 

Uit jaarlijks onderzoek van RTL blijkt, dat scholen die meer lumpsumgeld over hebben voor hun leraren dan voor het schoolgebouw, beter scoren bij de eindexamenresultaten.

Landelijke scores

Het landelijk gemiddelde is 78,1 procent van de begroting. Schoolbesturen die meer overhebben voor hun onderwijzend personeel, scoren gemiddeld een 7,7 bij de eindexamenresultaten. Schoolbesturen die minder overhebben, slechts 7,5. Ook blijkt uit het onderzoek, dat schoolbesturen die minder dan 74,6 procent van hun budget uitgeven, slechts een 7,3 scoren.

Kijk hier welke scholen het beste scoren in uw provincie. De laagste scores zijn te vinden in Flevoland.

 

Goede leraren belangrijker dan mooie stenen

Geen wonder dat de scholen die 'vlees boven steen' prefereren, beter scoren. Mooie stenen onderwijzen niets, maar kwalitatieve, bevoegde docenten des te meer! En, zo blijkt, hoe meer bevoegden voor de klas, des te hoger de scores. Het komt echter zeer regelmatig voor dat onbevoegden voor de klas staan.

Wilt u meer lezen? Gaat u dan naar het artikel van RTL Nieuws.

Kanttekening RTL onderzoek

De afweging budget te besteden aan nieuwbouw/renovatie of aan investering in onderwijzend personeel, is een lastige. Veel schoolgebouwen voldoen immers niet aan de moderne (ict) eisen of zijn bouwtechnisch in zeer slechte staat. Zouden scholen hier geen aandacht aan besteden, dan kunnen zij op fikse kritiek van ouders rekenen. Zij kunnen zelfs de leerlingaanwas zien slinken. Zeker als scholen in de omgeving wél vernieuwen of renoveren...

Wij moeten dus een kanttekening plaatsen bij het RTL-4 onderzoek. Nu wordt de suggestie gewekt dat scholen niet om kwalitatief personeel geven, maar alleen om high tech schoolgebouwen en status. Een aantal scholen heeft gewoonweg geen andere keus dan tot nieuwbouw of renovatie over te gaan.  Voordat zij dit doen, is grondig vooronderzoek naar haalbaarheid en mogelijkheden nodig.

Meer informatie

Overweegt u nieuwbouw of renovatie van uw school? Wilt u meer weten over alle aspecten, zoals financiering en regels? Klikt u dan op de knoppen hieronder. U vindt hier alle relevante links voor scholen, ook over schoolmanagement, verzameld.

 

Veilig (Nieuw) Schoolgebouw

 

      Schoolmanagement

 
Wij wensen u een in alle opzichten goede school toe!
 
Yvonne Koster
OnderwijsXtra
 

Leest ook: 'Oude school: Nieuwbouw of Renovatie?'

Lees ook: 'Lumpsum afschaffen; leraar direct betalen uit overheidskas'

© OnderwijsXtra

 

Reacties op linkedin en twitter

 

OnderwijsXtra - Twitter commentaar Alfons Bakker via Linkedin

za 2-1-2016 23:08

 

   

"Dit item doet me denken aan de overstap naar de LB-schaal die ik enkele jaren geleden mocht maken. Idee was/is om oa. op die manier het onderwijsvak aantrekkelijk te houden/maken. Ik schrok van mijn eerste LB-schaal-salaris. Als ik mijn gewerkte uren bekeek en het verschil zag met mijn oude LA-salaris, kon ik niet anders concluderen dan dat ik ong. 50 eurocent meer per uur was gaan verdienen! Hoezo....aantrekkelijker maken.....hoezo waardering voor inzet en kwaliteit.... Waar blijft dat passende salaris dat recht doet aan de enorme inzet van de werkers in het veld?"

   

 OnderwijsXtra - Twitter commentaar Martin Ringenaldus via Twitter

@bijlesduits  - 2 januari 2016

@OnderwijsXtraNL Vraag me telkens af welk doel zulke onderzoekjes dienen en of ze dat doel er ook mee bereiken...

  OnderwijsXtra - Twitter commentaar

 Caroline Vermeulen via Linkedin

 za 2-1-2016 11:16

 

"Lijkt me nogal voorspelbaar. Zet dat af tegen een artikel enige tijd terug over de oude schoolgebouwen: veel panden zijn oud, maar of ze daarmee ook afgeschreven moeten worden kan je je afvragen. Goede renovatie is dan wellicht zinvoller (bovendien zijn sommige panden erg sfeervol)"

 

OnderwijsXtra Linkedin reactieOscar Rietdijk via Linkedin

ma 4-1-2016 08:32

 

"Dat klopt wat je zegt Caroline. Maar ik weet vanuit mijn vastgoed achtergrond dat renoveren en restaureren tegenwoordig duurder is dan slopen. Met andere woorden: het behouden van dergelijke panden is helaas niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het goed dat er gespecialiseerde partijen zijn, die gaan voor het behoud van architectonisch waardevolle panden."

 

 

 

Vera Vandevelde via Linkedin

di 5-1-2016 19:09

"Dat meer investeren in leraren loont lijkt me zeer aannemelijk. Waar mogelijkheden zitten om op te besparen laat ik in het midden.... Een degelijk schoolgebouw is immers ook belangrijk voor diezelfde leerlingen....."

 

Iris Willems via Linkedin

vr 8-1-2016 16:39

"De leraar doet ertoe, is een vaak gebruikte slogan die bovendien de nagel op de kop slaat. Passie voor het vak en de kinderen, daarover gaat het. Natuurlijk is het fijn om in een mooie omgeving te werken en hulpmiddelen voor hande te hebben; tegelijk moet er wel iemand staan die kinderen op een creatieve en empathische manier, weet te motiveren en te boeien, te begeleiden en te coachen. Stenen en ICT doen dat niet. Als je iemand vraagt wat hem is bijgebleven uit zijn schooltijd; dan praat hij toch ook niet over gebouwen?"

 

 

 

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer