Hoe gaat het met het Kinderzwerboek?

Kinderzwerfboek - OnderwijsXtraVorig jaar riepen wij u op mee te doen met de Nationale Kinderzwerfboekdag. Hoe staat het nu met het kinderzwerfboek?

Meterstanden Start 2016

De spits is er af. Het nieuwe jaar komt op snelheid. Hoe ging het Kinderzwerfboek Project de 2016-streep over? Hier wat meterstanden:

  • Geregistreerd aantal kinderzwerfboeken: 159.618
  • Deelnemers: 18.451
  • Zwerfboek stations: 861
  • Ambassadeurs: 45

 

Kinderzwerfboeken

Kinderzwerfboeken zijn kinderboeken die uitgelezen zijn; eruit gegroeid als uit die spijkerbroek & trui.

Sommige boeken zó mooi dat je ze wel voor eeuwig vast wil houden, andere... ach...

En wat doe je met een boek dat staat te niezen van het stof? Je plakt er een zwerf-sticker op en je stuurt het uit zwerven... Voor een ander kind. Samen delen; wel zo leuk.

Natuurlijk zwerven er héél veel boeken rond met al een zwerf-sticker, maar zonder een zwerf-code. En nog veel meer kinderen lezen mee, zonder zich te hebben aangemeld op de zwerf-site. Streng zijn, dat is voor school. Dit is een SPEL, voor LEUK.

Kinderzwerfboek volgen

Wil je meedoen met het supergave zwerfspel? Geef dan je boek op aan de zwerfsite. Je boek krijgt dan een unieke zwerf-code, waarmee je je boek op je eigen websitepagina kunt volgen op zijn zwerftocht.

Kinderzwerfboek Station

Het Kinderzwerboek Station is inmiddels een succesvolle formule: een boekenkastje in een openbaar toegankelijke ruimte vol met kinderzwerfboeken. Het 'boeken-delen fenomeen' werd snel omarmd. Bij al meer dan honderd kinderboerderijen staan ze. Scholen komen op de boerderij voor lessen in natuur/duurzaamheid en gezinnen, afkomstig uit andere landen, vinden er hun thuisherkenning en thuissfeer.

De Kinderzwerfboek Stations zijn ook te vinden in buurthuizen, centra voor jeugd en gezin, ziekenhuizen, dokterspraktijken en sport- en muziekscholen. Allemaal vruchtbare plekken om het kinderboek zo dicht mogelijk bij het kind te brengen.

Ambassadeurs

Om iedereen van dit avontuurlijke project te vertellen, kan het project rekenen op een team van enthousiaste, betrokken en kundige ambassadeurs. Mensen uit de onderwijswereld met kennis op het gebied van dyslexie en andere lees- en leer-problemen. Mensen uit de boekenwereld. Moeders, vaders en oma's.

De ambassadeurs zetten de boeken uit en leggen het spel uit aan kinderen en ouders. De ambassadeurs stimuleren hen actief mee te doen met boeken lezen, zwerf-boeken doorgeven en natuurlijk eigen boeken uit zwerven sturen.

De organisatie

Het Kinderzwerfboek Project is een project van het prachtige Nationaal Fonds Kinderhulp. Zij faciliteren de zwerfboeken-site, de gratis zwerf-stickers en de PR. Om overal in Nederland zwerfboeken tegen te komen, zijn heel veel boeken nodig.

Uitgevers, winkeliers, schrijvers, tekenaars en particulieren helpen mee met donaties. Een vast team ondersteunt de zwerfboek-ambassadeurs, genereert boekdonaties en legt contacten met landelijke organisaties en projecten.

AZC scholen

Er zijn contacten gelegd met de Kledingbank, de Voedselbank, de Voorleesexpres, Kinderboerderijen Actief en recent met samenwerkingsverband LOWAN (Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers).

Vluchtelingenwerk Nederland kwam met een hulp-vraag bij het Nationaal Fonds Kinderhulp. Stichting Kinderzwerfboek benaderde uitgevers en Noordhoff, Zwijsen, Delubas doneerden 60.000 boeken op maat.
Kinderzwerfboek en het LOWAN werken samen om de boeken bij de kinderen (en ouders) te krijgen middels een Kinderzwerfboek Station op iedere AZC school.

Trots

Trots? Ikke wel. In Den Haag, rondom mijn huis, in de Haagse Schilderswijk/ Transvaal/ Oude Centrum, heb ik door het Kinderzwerfboek Project kinderen aan het lezen gekregen en ouders bewust kunnen maken van het belang en de LOL van lezen. Graag van boeken en niet alleen de tekst op het jampotje of de tekstjes op hun mobieltjes...

OnderwijsXtra - Anne Schipholt LutjeOver de schrijfster van dit artikel

 

Anne Lutje Schipholt is ambassadrice in Den Haag voor Stichting Kinderzwerfboek.

Volg Anne   via facebook.

 

Bezoek hier de site van Stichting Kinderzwerfboek.

 

Ga hier naar links voor lezen.

Ook voor kinderen met leesproblemen.

 
© OnderwijsXtra
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer