Hoe wordt een kind op internet in de val gelokt?

 OnderwijsXtra Nieuws&Columns - Grooming op internet

Grooming

Hoe wordt een kind op internet in de val gelokt?

Met het oppakken van de Amsterdammer Michel S., die jongens en meisjes online verleidde tot seksuele handelingen, stond het zogenaamde 'grooming' weer eens in de spotlight. Maar wat zijn 'groomers' nou precies en hoe gaan ze te werk?

Justine Pardoen van Mijn Kind Online en Maaike Pekelharing van het Meldpunt Kinderporno beantwoorden de belangrijkste vragen.

Op welke sites/social media bewegen Groomers zich?

Ze chatten op sites als Facebook, Hyves en voorheen veel via de site van Habbohotel, waar de chatfunctie inmiddels is verdwenen. Ook gebruiken ze andere chatboxen en MSN en WhatsApp. Vaak wordt het contact daar gelegd, of via talloze spelletjessites waar je tegen andere internetgebruikers kunt spelen. Later wordt het contact soms uitgebreid naar internetbellen op skype.
 

Hoe zoekt een Groomer contact met het kind?

Ze benaderen ze met berichtjes of likes, of door een spelletje met ze te spelen. Dat kunnen ze doen onder een andere verzonnen naam of profiel, maar dat is lang niet altijd zo. Ze doen het ook met hun eigen (voor)naam of profiel. Als ze eenmaal ‘contact’ hebben breiden ze dat langzaam uit en zo bouwen ze langzaam een band op. Voor de kinderen/jongeren zijn het dan geen vreemden meer, maar kennissen of zelfs vrienden. De chatcontacten kunnen wel jaren duren. Lees hier meer.
 
 
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer