Uniek project: Eigen mentor voor leerling met beperking met Stichting Hoezo Anders!

Mentorproject 'Wat nou Anders' van Stichting Hoezo Anders

Stichting Hoezo Anders helpt zoveel mogelijk jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte om makkelijker hun weg te vinden in de maatschappij. Hoezo Anders wil meer bekendheid en begrip voor deze jongeren en ze inspireren hun dromen te realiseren.

Hoezo Anders ontwikkelt activiteiten die zorgen dat jongeren:

  • een positief zelfbeeld ontwikkelen (inspireren & ondersteunen)
  • makkelijker hun weg in de maatschappij vinden (informeren & voorlichten)
  • gewaardeerd worden om wat ze wel kunnen (beeldvorming)
  • hun opleiding afmaken en werk vinden en houden (stimuleren).

Jongeren met niet zichtbare beperking/chronische ziekte in regulier onderwijs

Deze jongeren kunnen soms door te weinig specifieke aandacht en kennis tussen wal en schip raken en in sommige gevallen zelfs thuis komen te zitten. Hoezo Anders is er met name voor jongeren met een niet zichtbare beperking of chronische ziekte zoals (een vorm van) autisme, ADHD, dyslexie, ziekte van Crohn, reuma, zicht en gehoorbeperkingen etc. Voor deze jongeren heeft Hoezo Anders het mentorproject Wat nou Anders.

Mentorproject 'Wat nou Anders' op úw school

OnderwijsXtra - Een mentor voor uw zieke leerling met Hoezo Anders

In het mentorproject 'Wat nou Anders' koppelt Hoezo Anders leerlingen van het VSO of (V)MBO aan een persoonlijke mentor.

Een (droom)baan vinden als je een beperking hebt, is een stuk lastiger (ook als het niet zo zichtbaar is). Maar niets is onmogelijk!

Het kan voor zowel leerlingen als scholen enorm helpen wat extra ondersteuning te krijgen. Dit kan door middel van een persoonlijke mentor.

Tijdens ons project Wat nou Anders krijgt de leerling een jaar lang een mentor die persoonlijke begeleiding geeft bij de zoektocht naar een vervolgopleiding, stage of werk. Maar er kan ook gewerkt worden aan andere doelen die de leerling samen met de mentor bepaalt.

Het is vaak moeilijk voor jongeren om er achter te komen wat bij hen past en denken dat een (droom)baan onmogelijk is, omdat er sprake is van (een vorm van) autisme, dyslexie, ADHD of omdat het lichaam ergens niet helemaal meewerkt.

Het kan dan enorm helpen om wat extra hulp te krijgen. Niet van weer een hulpverlener maar van een persoon (mentor) die verstand heeft van de arbeidsmarkt en de jongere graag deze begeleiding geeft. Onze mentoren zijn ervaren mensen uit het bedrijfsleven die, naast hun eigen werk als vrijwilliger, jongeren graag willen ondersteunen.

Samen werken aan doelen

OnderwijsXtra - Een eigen mentor voor uw zieke leerling met Hoezo Anders

De leerling gaat in principe wekelijks op school in gesprek met de mentor van Hoezo Anders en zij maken samen een stappenplan waarmee hij/zij aan zijn/haar doelen gaat werken.

Uiteindelijk moet de leerling het zelf doen, maar de mentor is een raadgever en een stimulans om door te zetten. Niet alleen over school of werk kan de leerling met de mentor praten maar ook over andere zaken die hem of haar bezighouden.

 

Hoezo Anders vraagt aan de mentoren om hun netwerk beschikbaar te stellen voor hun mentee, zodat zij samen eens een keer op bedrijfsbezoek kunnen gaan of kunnen kijken op een (vervolg)opleiding. De mentor lost problemen niet op, maar helpt de jongere wel om het zelf te doen.

Meer informatie

Scholen die mee willen doen met het mentorproject Wat nou Anders of daar meer over willen weten, kunnen contact opnemen met fred@hoezoanders.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website www.hoezoanders.nl.

 

OndewijsXtra - Hoezoanders - Fred IJpmaOver de schrijver van dit artikel

 

Fred IJpma is projectleider van het mentorproject

"Wat nou Anders"

 

Volg Hoezo Anders ook via twitter óf via facebook.

Ga hier naar meer links voor jongeren met een beperking of chronische ziekten in het onderwijs.

 
© OnderwijsXtra
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer