De kwaliteit van HBO en WO opleidingen: waar op letten?

De kwaliteit van een HBO of WO opleiding doet er toe. Er zijn opleidingen die heel goed gewaardeerd worden. Er zijn ook opleidingen het een stuk minder doen. Hoe kun je de kwaliteit van de opleiding waar je zoon of dochter naar kijkt beoordelen?

Kwaliteit HBO en WO opleidingen; waar op letten?

Waar op letten?

Als je de kwaliteit van een opleiding wilt beoordelen, waar moet je dan op letten?

Er zijn een aantal zaken waar de studiekiezer en u als ouder naar zou kunnen kijken.

Een paar aanraders zijn: Hoe beoordelen de studenten de opleiding? Hoeveel docenten zijn er? Hoe is de begeleiding geregeld? Hoe beoordelen de officiële keuringsinstanties de hogeschool of universiteit?  Op deze punten en meer ga ik in.

 

Hoe beoordelen studenten de opleiding?

In de Nationale Studenten Enquête geven studenten hun mening over bijvoorbeeld de inhoud van hun studie. Dit jaar zijn ruim 700.000 studenten van 70 hogescholen en universiteiten uitgenodigd om mee te doen. 42,9% deed ook echt mee. De conclusie: Studenten zijn tevreden. Binnen hogescholen is 80,3% van de eerstejaars studenten tevreden over de opleiding in het algemeen. 84,9% van de eerstejaars op de universiteit gaf een positief oordeel. Hoe kijken studenten naar hun opleiding? Per opleiding  is er een cijfer gegeven. 1 betekent zeer ontevreden en 5 zeer tevreden.

Hoeveel docenten?

Er zijn grote verschillen in de docent – student ratio. Er zijn hbo’s en universiteiten waar er veel docenten beschikbaar zijn, er zijn universiteiten waar er maar weinig docenten zijn. De NVAO kijkt hiernaar en let op de kwaliteit van het onderwijs. Niet alle instellingen zijn duidelijk over de docent – student ratio. Maar weet u dat uw zoon of dochter baat heeft bij extra begeleiding, dan is dit wel een belangrijke vraag om te stellen op een Open Dag. Over het algemeen is er op een kleine instelling meer begeleiding dan op een grote HBO of universiteit.

Hoe goed zijn docenten; hoe vaak zie je ze?

Studenten beoordelen ook hoe goed ze de docenten vinden. Dit is vaak te vinden via Studiekeuze 123 Klik een opleiding aan en als u scrolt, komt u bij het oordeel van studenten. Ook interessant is hoeveel contact tijd er is. Dat zijn de uren dat de student ‘op school’ zit. Daar kunnen grote verschillen in zitten. Er zijn opleidingen met acht contacturen per week en opleidingen met vijfendertig contacturen per week. Wat past het best bij de student?

 

Is er begeleiding?

Kan een student makkelijk contact zoeken met zijn studieadviseur of studieloopbaan begeleider? Dit is echt een factor van betekenis. De studieadviseur is het eerste aanspreekpunt als de student ergens tegenaan loopt, als de opleiding tegenvalt of toch te moeilijk blijkt. Hij kan ook adviseren als de opleiding juist te makkelijk is. Samen met de studieadviseur kan de student de opleiding verbreden of verzwaren. De studieadviseur kan een student ook doorsturen naar een studentendecaan. Zijn deze studentendecanen makkelijk bereikbaar? Dit is voor iedere student belangrijk, maar zeker als er sprake is van een belemmering of een handicap. Vergelijk de mogelijkheden. Er zijn grote verschillen tussen hbo’s en universiteiten onderling.

Officiële instanties

De kwaliteit van de opleiding wordt ook door officiële instanties beoordeeld. Voor de Nederlandse onderwijswereld zijn Elsevier en de Keuzegids toonaangevend. Over de Keuzegids heb ik al eerder een artikel geschreven. De Keuzegids is namelijk ook een handig hulpmiddel om opleidingen onderling te vergelijken. De gids geeft een totaalbeeld gerangschikt in categorieën. Veel studiekiezers en ouders vinden het handig zo’n totaaloverzicht te bekijken. Op de middelbare school zijn deze gidsen vaak op papier of digitaal aanwezig. Ze zijn natuurlijk ook gewoon te koop.

Waarschuwing

Toch ook hier een waarschuwing. Ook al wordt een instelling nog zo goed gewaardeerd… een student moet zich er wel thuis voelen. De opleiding en het instituut moeten bij je passen. Maar wordt de hbo of universiteit van de keuze van uw zoon of dochter goed gewaardeerd, dan heeft hij wel geluk. Het staat natuurlijk heel mooi als je afgestudeerd bent op een tóp hbo of universiteit. En ter geruststelling. De kwaliteit van de opleiding wordt door de inspectie (NVAO) overal goed in de gaten gehouden.

Opleidingsinformatie

Wilt u meer informatie over HBO en WO opleidingen? Klik dan op de knop hieronder. Hier vindt u informatie over alle mogelijke studierichtingen. Ook kunt u opleidingen vergelijken en vindt u informatie over Open Dagen en Meeloopdagen.

 

Opleidingen Info

.

 
Weblog rondom studiekeuze van Hermien Miltenburg - OnderwijsXtra
 
 
Elke week publiceert Hermien Miltenburg blogs over studiekeuze en studeren. De artikelen bestaan deels uit eigen ervaringen van scholieren, studenten, decanen en ouders.
 
Daarnaast geeft Hermien informatie voor een succesvolle studiekeuze en hoe je je als student het beste voorbereidt op het eerste studiejaar.
 
Stuur uw reactie naar:  Contact weblog Hermien Miltenburg
 
 

 

Lees ook de andere columns van Hermien Miltenburg:

 

© OnderwijsXtra

 

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer