Het leenstelsel, jouw bijbaan en belastingteruggave

OnderwijsXtra - Belastingteruggave met Leuker.nlMet ingang van het sociale leenstelsel is er behoorlijk wat veranderd voor huidige en aankomende studenten.

Doordat de basisbeurs studiefinanciering geen gift meer is, moet een groot deel van de studenten op andere manieren aan geld komen.

Dit gegeven was aanleiding voor Leuker.nl om onderzoek te doen naar de 'financiële situatie van studenten'. Leuker.nl enquêteerde ruim 250 studenten met de volgende opmerkelijke uitkomsten.

Voor- en nadelen leenstelsel

Maar liefst 79 procent van de studenten geeft aan het nadelig te vinden direct met een studieschuld te starten, nog voor zij het eerste studiejaar hebben afgerond of de eerste stappen op de arbeidsmarkt hebben gezet.

Iets meer dan de helft van de studenten vind het een goed idee als een bredere groep jongeren dan uitsluitend studenten, net als zij, voordelig bij de overheid geld kunnen lenen. Bijvoorbeeld voor het starten van een eigen onderneming.

Voorlichting

De meeste studenten hebben, alvorens bij DUO een lening aan te gaan, zich goed laten informeren over de voorwaarden. Over de consequenties op de langere termijn is de meerderheid onzeker. De onzekerheid over de leenmogelijkheden komt mede voort uit het feit dat de studenten hier niet goed op worden voorbereid, noch vanuit de thuissituatie, noch vanuit het onderwijs. Van de ondervraagden pleit dan ook 75 procent voor betere voorlichting op de middelbare scholen.

Vluchtelingen helpen?

Ruim een kwart van de studenten is bereid vluchtelingen zelf daadwerkelijk te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Ook als dit financieel niets voor hen oplevert. 48 Procent staat positief tegenover hulp aan vluchtelingen. "Gezien de hele discussie die er op dit moment in Nederland gaande is, is het goed om te zien dat de studenten bereid zijn deze kwetsbare groep te helpen", aldus Geurts.

Minder sporten

Van de ondervraagde thuiswonende studenten, van wie er sinds het leenstelsel steeds meer bijkomen, geeft 76 procent aan minder te sporten. Dit vormt een groot contrast met de uitwonende studenten, bij wie het aantal uren dat zij besteden aan sporten gelijk is gebleven.

"Een directe verklaring is hier niet voor te geven," aldus Oscar Geurts van Leuker.nl, "alhoewel enkele studenten wel aangeven dat de lange reistijden het sporten in de weg staan." Verder blijkt het merendeel van de thuiswonenden, evenal de uitwonenden, een (bij)baan te hebben. Want bijverdienen blijkt met het nieuwe leenstelsel broodnodig. Alles bij elkaar blijft er maar weinig tijd over voor sporten.

Belasting terugvragen

De ondervraagde studenten staan er niet altijd bij stil dat zij hun financiële situatie zelf makkelijk kunnen verbeteren door alle belasting die zij te veel betalen tijdens hun bijbaan, terug te vragen. Ook kunnen zij zorgtoeslag aanvragen. Maar waar kunnen zij handig en zonder gedoe deze zaken regelen? Dat kan bij Leuker.nl!

Leuker.nl helpt!

Leuker.nl is hét financiële online platform waarmee jongeren snel, veilig en zonder DigiD hun belastingzaken kunnen regelen. Daarnaast biedt Leuker.nl artikelen, interviews en tips hoe jongeren het maximale uit hun budget kunnen halen.

Maandelijks stuurt Leuker.nl het zogenaamde Financieel Alert, met steeds de laatste tips, apps, kortingen en onderzoeksresultaten.

Ga dus naar de website van Leuker.nl en mis jouw financiële voordeel niet!

 

Meer info over 'Student & Geldzaken'? Klik dan op de knop hieronder!

 

Student & Geldzaken

 

©  OnderwijsXtra

 

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer