Engels niet te stuiten in hoger onderwijs!

Engels niet te stuiten in hoger onderwijsMeer dan helft studies in Engels

Het Engels maakt een onstuitbare opmars in het hoger onderwijs door. Het merendeel (60 procent) van alle opleidingen, wordt inmiddels in het Engels gegeven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van 1.632 opleidingen aan dertien universiteiten. Nederlandse studies worden zeldzamer, vooral bij masteropleidingen. Bij minder dan 30 procent van de bijna 1.200 masters is Nederlands de voertaal, de rest is in het Engels.

Universiteiten overstag

Drie Nederlandse universiteiten bieden alleen nog Engelstalige masters aan. Ook bij de 435 bacheloropleidingen, die lange tijd hoofdzakelijk in het Nederlands werden gegeven, is Engels steeds vaker de voertaal. Er zijn nieuwe Engelstalige opleidingen opgericht en voor een deel zijn ook Nederlandstalige studies overgegaan op het Engels.

Studenten willen Engels

Meer dan de helft van alle masterstudenten volgde vorig jaar een studie in het Engels, blijkt uit cijfers van de koepel van universiteiten VSNU. Voor bachelorstudenten was dat zeker één op de vijf.

Veel grote studies als economie en rechten worden nog wel in het Nederlands gegeven. Maar de Radboud-universiteit biedt vanaf september een grote studie als psychologie ook in het Engels aan.

Aansluiting academische wereld

Universiteiten kiezen voor Engels om beter aan te sluiten op de internationale academische wereld en om de concurrentie aan te gaan met universiteiten wereldwijd. Studenten worden zo optimaal voorbereid op een internationale (academische) carrière, is de gedachte.

Engelstalig onderwijs is ook een middel om meer studenten uit het buitenland te trekken.

Docenten moeten alle hoeken en gaten Engels kennen

Docenten worden geacht als native speakers hun colleges te geven. Maar Martin Sommer schreef al eerder: "De verengelsing van het universitair onderwijs is dom, achteloos en onstuitbaar".

> Lees verder bij bron

Meer informatie

Wil jij meer links met informatie over opleidingen HBO en WO? Klik dan op onderstaande knop. Hier vind je snel de opleiding die bij jou past:

 

     Opleiding Informatie HO  

 

 

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer