Scripties en tentamens vol taalfouten

Vreemde spelling

Studenten beheersen het Nederlands onvoldoende. Hun docenten nemen de taak van de middelbare school over.

Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, komt vreemde spelling tegen in tentamens en scripties van zijn studenten. „Hij wilt." Heel vaak „en detaille". Uitdrukkingen als „descentralisatie", „beredernaties". „Concensus" in plaats van 'consensus', „arosticrotisch" in plaats van 'aristocratisch'.

Ook constructies pakken vaak verkeerd uit. „Dit stroomt voort uit..." in plaats van 'dit vloeit voort uit'. Of „Onze begeertes leiden naar echoïsme."

Kinneging schudt het hoofd. „Het is te gek voor woorden", zegt hij. Bij zo'n 50 tot 60 procent van de scripties en tentamens schort het aan het Nederlands. „Het vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs", zegt hij. „Dan moet je toch kunnen schrijven?"

Verplichte taaltoets

Inmiddels moeten rechtenstudenten in hun eerste jaar een taaltoets maken die met goed gevolg moet worden afgelegd. Want Nederlands is belangrijk voor een jurist die Nederlands recht moet lezen – en uitleggen aan Nederlanders. Verkeerde of onnauwkeurige formuleringen kunnen grote schade veroorzaken. En die loopt op als duizenden juristen het Nederlands niet beheersen. Helpt die taaltoets dan niet?

> Lees verder bij bron

 

Hulp bij taal en spelling

Herken jij jezelf in dit artikel? Zou jij ook wel je taal- en spellingvaardigheden willen verbeteren? Klik op onderstaande knop en je krijgt alle informatie omtrent bijleshulp Nederlands.

Geef jezelf bijles met de studielinks en uitlegfilmpjes óf vergelijk en vind bijles Nederlands met Bestebijles.com (per 12 september):

 
 
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer