Zonen moeten dokters worden...


Judith Porcelijn heeft haar ervaringen in het basisonderwijs vastgelegd in haar columns, waarvan wij er iedere maand een publiceren.
 

OnderwijsXtra - Zonen moeten dokters wordenHet was altijd leuk met ouders op de asielzoekersschool te spreken, desnoods met handen en voeten. De ouders kregen geen les, maar waren wel ongelofelijk gemotiveerd goed Nederlands te leren.

Yassin

Yassin kwam uit Afghanistan en was een lieve jongen. De oudste van een gezin van acht of negen, maar wel de enige jongen. Hij sprak voldoende Nederlands om direct, dus niet via de schakelklas, naar de middelbare school te gaan. 

Yassin was erg langzaam. Bovendien had hij de voorkeur met zijn handen te werken. Met rekenen kwam hij niet verder dan groep 4, terwijl hij in Afghanistan wel naar school was geweest. Maar zijn jongere zusjes konden beter rekenen dan hij. We namen een intelligentieonderzoek af en daar kwam praktijkonderwijs uit.

Zonen moeten dokters worden

Deze uitslag moesten we wel meedelen aan de vader van Yassin. En dat kostte moeite, want praktijkonderwijs kennen ze niet in Afghanistan. 'Ja', zei vader, 'Yassin VWO?' Wij legden uit dat het heel moeilijk zou worden voor Yassin dit diploma te halen.: 'Nee, Yassin kan niet naar het VWO, want dat is voor kinderen die heel goed kunnen leren. En Yassin kan niet goed leren. Hij leert veel langzamer dan andere kinderen, dus Yassin moet echt iets met zijn handen gaan doen. Hij gaat naar het praktijkonderwijs. En daar gaat hij leren met zijn handen'.

Vader vond dat een goed idee: 'Oh ja, dus Yassin eerst met handen, dan VWO?' Wij: 'Nee, VWO is echt voor kinderen die heel goed kunnen leren en Yassin kan niet goed leren. Hij leert heel langzaam, dus dat kan niet'. Vader: 'Ik betalen. Ik betalen geld aan school; Yassin VWO'. Wij: 'In Nederland werkt dat niet zo. Je kunt niet betalen voor de school. Je kunt Yassin wel op een privé-school doen, maar dat is niet eenmalig betalen. Dat is ieder jaar 30.000,- euro  betalen en dat is heel veel geld'.

Ja, dat was wel veel geld; zoveel had vader ook niet. Ik vroeg: 'Waarom wilt u zo graag dat Yassin naar het VWO gaat?' Het antwoord kwam snel: 'Yassin dokter worden. Yassin jongen, dus Yassin dokter worden'. Als je dokter wilt worden moet je naar het VWO, dat had vader blijkbaar ergens gehoord. 'Maar Yassin kan geen dokter worden, want voor dokter moet je ook heel lang leren en dat kan uw zoon niet; Yassin leert langzaam'.

Toch dokter met handen

Hierop werd het stil en vader vroeg: 'Yassin dus naar andere school?' Ik knikte.
Vader zuchtte diep, stond op, gaf me een hand, maakte een buiging en liep naar de deur. En daar draaide hij zich om en keek me aan met een stralende glimlach, terwijl hij zei: 'Maar natuurlijk, niet probleem. Yassin wel dokter, want dokter werkt ook met handen. Dag juf'. En daar ging vader...

 
 Judith Porcelijn Onderwijscolumns - OnderwijsXtra OnderwijsZorg NL 
 
Stuur uw reactie naar:    judith.porcelijn@gmail.com
 
Ook tips, nieuwsbrief & blog ontvangen?
Meld u dan aan bij www.sterkeschool.nl en ontvang
het gratis handboek voor starters!
 

 

Gerelateerd:

Leest ook de andere columns van Judith:

Kijk hier voor meer info over anderstaligen in de klas:

 

Anderstaligen in de klas  

 
© OnderwijsXtra

 

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer