Aandacht in de klas voor geweldsbeelden

Geweldsbeelden in de klasKinderen worden ongevraagd geconfronteerd met allerlei geweldsbeelden op televisie en op social media.

Veelal gaat het om oorlogsgeweld, maar steeds vaker om gruwelijke geweldsbeelden, veroorzaakt door terroristische aanslagen. Zoals nu weer in Nice, waarbij een aanzienlijk aantal kinderen het slachtoffer is geworden van deze waanzin.

Informatie voor scholen en ouders

Maar hoe praat je met leerlingen, met je kind over deze aangrijpende gebeurtenissen? Want dat het belangrijk is het gesprek thuis én op school aan te gaan, staat vast. Door te praten, kunnen kinderen weerbaarder worden voor schokkend nieuws.

Voor ouders is veel informatie op internet om hen te helpen het gesprek met hun kind aan te gaan. Maar ook voor scholen is er veel (les)materiaal te vinden, dat zij kunnen gebruiken in hun lessen mediawijsheid.

Noemenswaardig in dit verband is meester Henk, die verder gaat dan het omgaan met deze beelden alleen. "Want" zo zegt hij, "opvallend is dat men alleen aandacht schenkt aan hoe de aanslagen in Brussel en Parijs besproken kunnen worden, maar niet in hoeverre alle foto's en info de waarheid bevatten. Het mediawijze deel dus." Speciaal voor groep 7/8 en brugklas 1,  ontwierp hij de Mediales 'Onderscheiden van propagandabeelden'.

 

Kennisnet

In haar online brochure 'Kinderen en oorlog in de sociale media', stelt Kennisnet:

"Hoe houd je het geweld weg? Moeten ouders zich zorgen maken? Of werkt het voor kinderen bij het zien van geweld net zo als bij het zien van porno: ze vinden het vervelend om tegen te komen, maar ze klikken het weg en verder liggen ze er niet wakker van? Hoe zit dat bij tieners die hun grenzen opzoeken en toch gaan kijken?"

In de brochure vertellen experts over het effect van oorlogsgeweld in sociale media op kinderen en jongeren. Ook vertellen zij hoe geweld op sociale media bespreekbaar te maken thuis of in de klas.

Nieuws in de klas

Nieuws in de klas biedt op haar site waardevol materiaal. Zo publiceerde Nieuws in de klas na de aanslagen in Parijs al 'Onderwijstips & Lessuggesties', welke ook goed gebruikt kunnen worden voor de aanslagen in Brussel.

Meer informatie

Wilt u meer informatie en tips, hoe de dramatische gebeurtenissen van Brussel en geweldsbeelden in de klas te behandelen? Wij hebben alle brochures, video's, lessuggesties, praktijkvoorbeelden en blogs voor u op een rijtje gezet. Klikt u op de button hieronder:

 

Voor Leraren

 .

© OnderwijsXtra

 
© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer